Boken om Bengtskär

 

Suomeksi

In English

Startsida

Historik

    2006 Bengtskär 100 år

    Boken om Bengtskär

    Utmärkelser

Service & Bokning

    Läge

    Dagliga kryssningar

       Skärgårdens märkesrutt

    Övernattning

    Grupper

    Konferenspaket

    Egen båt

    Café Båkjungfrun

    Prislista

Vintertid

Natur

Länkar

FAQ

Bildgalleri

 

Klicka på bilderna för att förstora dem

bok.jpg (16303 bytes)

Boken om Bengtskär

 

paula.jpg (68198 bytes)

Paula Wilson

 

 

Inledning

 

Bland fyrar i Norden står Bengtskär i särklass. Den är högst av dem alla och har dessutom en mycket dramatisk historia. I början av 1900-talet bidrog fyren till att bryta Finlands vintertida isolering från Europa. På grund av sitt strategiska läge invid Finska vikens mynning blev den utsatt för militära angrepp både i första och andra världskriget. Men Bengtskär är mycket mera än en fyr och en krigsskådeplats. I sextio års tid var fyren ett hem för fyrvaktarna med sina familjer.  Deras strävsamma liv med sorger och glädjeämnen bjuder på många intressanta historier och ger en bild av skärgårdsbornas levnadsvillkor under första hälften av 1900-talet. Det är ett stycke kulturhistoria som väcker nostalgiska känslor.

 

Eftersom Bengtskär har en så en rik historia, har det varit en tacksam uppgift att skriva och sammanställa denna bok. Uppgiften har också känts angelägen, eftersom ingen tidigare dokumenterat fyrens historia i bokform. Samtidigt har arbetet känts förpliktande och krävande. Bengtskär är en del av vårt kulturarv, ett nationellt monument, som förtjänar att presenteras på ett sätt, som är värdigt fyren och dess historia.

 

Det är lätt att bli lyrisk när man skriver om Bengtskär. Den majestätiska byggnaden, de blankslipade klipporna och den storslagna utsikten är imponerande i sin skönhet, men den verkliga skönheten ligger på ett inre plan. Platsen har en själ, en atmosfär, som inte lämnar någon oberörd. Det förflutna känns nära, ogripbart men ändå påtagligt, som fläktar av det sällsamma liv som här levts och den grymma död som här utståtts.

 

Arbetet med att samla material till boken har pågått i flera år. Under årens lopp har jag fått ta emot talrika texter och bilder som berör fyrens historia. Jag har också haft glädjen och möjligheten att intervjua många människor om det som hänt på Bengtskär före min tid. Jag vill härmed rikta ett varm tack till alla dem, som bidragit med material till boken. Utan deras hjälp hade boken blivit betydligt tunnare, kanske den inte ens blivit till. 

 

En del av arbetet med boken har jag utfört på Bengtskär, som nuförtiden är mitt andra hem. Jag hoppas att boken kan förmedla min kärlek till havet och utskärsnaturen, min beundran för fyren som byggnadsverk och min respekt för alla de människor som arbetat och kämpat där.

 

I skrivande stund sitter jag i mitt arbetsrum på Bengtskär.  Det blåser 24 meter i sekunden från sydost och vågor höga som hus vältrar sig över klipporna i söder. Stänket från bränningarna når ända fram till fönsterrutan. En dag som denna går det inte att komma hit eller härifrån med båt. Men det går ingen nöd på oss som är här. Vi har mat och vatten för flera veckor, och om någon skulle skada sig eller bli svårt sjuk, kan vi få hjälp med helikopter. Det är en trygghetsfaktor som fyrpersonalen inte kunde drömma om under första hälften av 1900-talet, då det inte ens fanns telefonförbindelse till ön.

 

Medan stormen rasar fortsätter jag att skriva.  Med Karl August Tavaststjernas ord  ”Kom och följ, om du så har lust, följ mig ut över fjärden” vill jag bjuda läsaren på en resa till en ö i Hitis skärgård, till en fyr med en historia, som saknar motstycke. Välkommen!

 

Bengtskär den 29 oktober 2000

 

                 Paula Wilson

Schildts förlag 2001.

 

Bengtskär-bokens upplaga är slut så den finns inte att köpa i bokhandlar för tillfället, men man kan köpa den på Bengtskärs fyr eller Rosala Vikingacentrum. Den kan också beställas direkt av oss, pris 42,00 € + porto.

     

 

startsida  |  historia  |  bengtskär 100 år boken om Bengtskär utmärkelser

service och bokning  |  läge  |  dagliga kryssningar  |  övernattning  |  grupper  |  konferenspaket  |  egen båt

prislista  |  meny  |  natur  |  bildgalleri  |  länkar  |  FAQ  |  nyhetsarkiv

Copyright © Bengtskär Ab 2017