Bengtskär 100 vuotta 1906 - 2006

 

  På svenska

  In English

Aloitussivu

Historia

    2006 Bengtskär 100 v

    Bengtskär-kirja

    Palkinnot

Palvelut & varaukset

    Sijainti

    Päiväristeilyt

       Saariston Loistoreitti

    Yöpyminen

    Ryhmille

    Kokouspaketit

    Omalla veneellä

    Ruokalista

    Hinnasto

Talvella

Luonto

Linkit

Usein kysyttyä

Kuvagalleriat

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Bengtskärin majakka on tuonut valoa ympäristöönsä jo yli sadan vuoden ajan! Joulukuun 19. päivänä vuonna 1906 valo syttyi Pohjoismaiden korkeimpaan majakkatorniin. Sitä oli edeltänyt useiden vuosien suunnittelu, hallinnolliset ratkaisut, traagiset onnettomuudet lähivesillä sekä vajaan vuoden aikana  tapahtunut intensiivinen rakennustyö.  Välillä unohdettu ja luonnonvoimien pahasti rapistama majakka kunnostettiin 1990-luvun alkupuolella Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen saariston kehittämisohjelman puitteissa matkailukäyttöön. Suuri majakkarakennus peruskorjattiin ja sen jatkuva käyttö takaa majakan toiminnan jatkossakin. Vuonna 2000 majakka saatiin Turun Yliopistosäätiön omistukseen.  Yliopistosäätiön tehtävänä on varmistaa se, ettei uutta rappiokautta majakalla koeta. Nykyään majakalla vierailee vuosittain yli 15 000 henkilöä. Matkailutoiminta ja majakan ylläpito on Wilsonien perheyrityksen hoidossa.

Juhlavuoden tapahtumat

Turun yliopisto Bengtskärissä – näyttely Turun yliopistolla huhtikuun ajan

Turun yliopiston hallintorakennuksessa esiteltiin Bengtskärin historiaa, Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen koordinoimaa majakan elvytysoperaatiota sekä elämää majakalla tänään. Vitriininäyttely avattiin 3.4.2006 kello 10.

Satavuotias majakka – seminaari ja näyttely Forum Marinumissa

Turun yliopisto ja Oy Bengtskär Ab järjestivät yhteistyössä Forum Marinumin kanssa Bengtskär –aiheisen seminaarin 2.6.2006. Tilaisuus oli avoin yleisölle. Samana päivänä avattiin Suomen Joutsenen tiloihin sijoittuva Bengtskär 100 vuotta –näyttely, joka oli avoinna koko kesän. Näyttely sisältää mielenkiintoista esineitä sekä  teksti- ja kuva-aineistoa. Näyttelyyn toteutukseen on saatu tukea Svenska Kulturfondenilta. Pieni osa näyttelystä on edelleen esillä Wilson Marin Ky:n toimistorakennuksessa Rosalassa.

Bengtskärin tornin saumojen uusiminen toteutettiin keräysvaroin

100-vuotisjuhlatoimikunnan toimesta käynnistettiin laaja varainhankinta, joka suunnattiin yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille. Keräyksellä saadut varat käytettiin juhlavuoden aikana toteutettuun tornin pyöreän osan kunnostukseen. Luonnonkivien välisten saumojen uusiminen aloitettiin heti keväällä ja se valmistui heinäkuussa. Tornin ympärille pystytettiin kiinteät telineet. Hanke maksoi runsaat 200 000 €. Vajaa puolet saatiin Opetusministeriön kautta veikkausvoittovaroista ja yli puolet oli määrä kerätä yhteisöiltä ja yrityksiltä raha-avustuksina sekä majakalla myynnissä olevien keräystuotteiden myyntituloista.

Koko vuosi oli juhlavuosi

Pääjuhlaa vietettiin majakalla 14.6.2006. Majakkaan on ollut mahdollista tutustua Turun näyttelyiden lisäksi paikan päällä Bengtskärissä koko kesän. Juhlapäivänä majakka oli aluksi suljettu kutsuvierastilaisuuden takia, mutta avoinna yleisölle jälleen klo 15.00 alkaen. Kaikille päivän vieraille tarjottiin juhlan kunniaksi kakkukahvit.

Bengtskär tarvitsee tukeasi!

Bengtskärin elinvoimaisena pitämisen perusedellytys on sen jatkuva käyttö. Vaativissa luonnonolosuhteissa sijaitsevan majakan säilyttäminen kunnossa tarvitsee jatkuvasti varoja. Turun Yliopistosäätiössä on Bengtskär –rahasto, jota voi kartuttaa rahalahjoituksin. Juhlavuoden varainhankinta jatkuu ja rahaston kartuttamisella pyritään turvaamaan lähivuosien korjaustarpeita. Tukitapoja on useita. Tästä pääset tustumaan upeaan valaistuun 3D-tauluun, joka on yksi kesäystuotteista. Lisäksi majakalla on myynnissä Bengtskärin pienoismalli sekä Supporter-T-paita, joiden hinta 20,00 € menee kokonaisuudessaan keräyskassaan. Näitä voi tilata myös postitse Bengtskär Oy:ltä, info@bengtskar.fi. Postituskulut lisätään hintaan.

Tilinumero, johon otetaan vastaan lahjoituksia Bengtskärin satavuotiskorjausta varten, on 117330 - 423668. Vastaanottaja on Turun Yliopistosäätiö.

   

 

aloitussivu  |  historia  |  bengtskär 100 v  |  bengtskär-kirja  |  palkinnot

palvelut & varaukset  |  sijainti  |  päiväristeilyt  |  yöpyminen  |  ryhmille  |  kokouspaketit  |  omalla veneellä

hinnasto  |  ruokalista  |  luonto  |  kuvagalleriat  |  linkit  |  usein kysyttyä  |  uutis-arkisto

Copyright © Bengtskär Oy 2017