Nyhetsarkiv

 

Suomeksi

In English

Startsida

Historik

    2006 Bengtskär 100 år

    Boken om Bengtskär

    Utmärkelser

Service & Bokning

    Läge

    Dagliga kryssningar

       Skärgårdens märkesrutt

    Övernattning

    Grupper

    Konferenspaket

    Egen båt

    Café Båkjungfrun

    Prislista

Vintertid

Natur

Länkar

FAQ

Bildgalleri

 

bsk100_2.jpg (104790 bytes)

Presidentens hälsning till fyren

bsk100_1.jpg (64250 bytes)

En skål för hundraåringen tillsammans med Bengtskärsveteranen Viljam Hörkkö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prispaula.jpg (46822 bytes)

Priset Vuoden Loistavin Teko överräcks åt Paula Wilson av fyrsällskapets ordförande Pekka Väisänen

 

 

 

 

utstalln16.jpg (48084 bytes)

Ett fragment av Bengtskär 100 år -utställningen på Suomen Joutsen

stalln2005_2.JPG (70297 bytes)

Tornet med byggnaddställningar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fab_bsk1.JPG (57142 bytes)

Fabio & Fabrizio med Paula Wilson

 

 

 

porsche1.jpg (91028 bytes)

porsche2.jpg (76837 bytes)

Kasnäs 10.7.2005

 

 

 

 

loistor.jpg (51297 bytes)

Skärgårdens Märkesrutt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dia1.JPG (49936 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Färska nyhets-uppdateringar från fyren finns på vår facebook-sida www.facebook.com/bengtskar 

 

Uppdaterad 4.10.2007:

 

Turistsäsongen är lyckligen över, den förlöpte utan några storskaliga reparations- eller andra projekt. Det ovanligt omväxlande vädret var lite av en utmaning i år och inverkade aningen på mängden bokningar, men allmänt taget så gick allting bra.

Vi önskar alla våra gäster och samarbetspartners en riktigt fin och skön höst!

 

Uppdaterad 20.12.2006:

 

Alla fyrvänner önskas en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2007!

 

Uppdaterad 19.12.2006:

 

På dagen 100 år efter att fyrlyktan tändes, den 19 december 2006, öppnades högtidligen den lilla jubileumsutställningen i Rosala, och samtidigt invigdes Wilson Marin Kb:s nya kontor med öppet hus för alla och glögg med tilltugg. 100-årsdelegationen hade sitt avslutningsmöte och skålade för fyren. Gratulerar Bengtskär, må du lysa upp havet i minst hundra år till!

 

Uppdaterad 6.12.2006:

 

President Tarja Halonen har kommit ihåg sitt besök till Bengtskär i somras, så fyrens värdpar Paula och Per Wilson firar självständighetsdagen genom att delta i balen på presidentens slott.

 

Uppdaterad 20.7.2006:

 

Byggnadsställningarna har tagits ner och fyren tar nu emot besökare ståtligare än någonsin.

   

Uppdaterad 15.6.2006:

  

Bengtskärs 100-årsfest är lyckligen över! Havet visade sin kraft i form av lite blåst, men inte så hårt att det hindrade landstigning. Tillställningen var värdig och stämningsfull, och även Republikens president Tarja Halonen anlände med helikopter för att fira hundraåringen. Hennes hälsningstal finns här

 

Uppdaterad 5.6.2006:

 

Inte en nyhet direkt relaterad till fyren, men nog en om skärgårdsturismen: Fortön Örö öppnas för besökare nio gången under sommaren 2006. Fyra av kryssningarna körs av Kasnäs Sailing och galeasen Inga: 

Fredag 30.6

Lördag 8.7

Måndag 10.7

Torsdag 13.7

Tilläggsinformation från Kasnäs Sailing.

 

Fem kryssningar körs med M/S Linnea så, att man åker först till Bengtskär på guidning och lunch och sedan till Örö på vägen tillbaka. Kryssningarna körs på onsdagar::

28.6, 5.7, 12.7, 19.7 samt 26.7. 

 

Uppdaterad 3.6.2006:

 

Fredagen den 2.6 samlade Bengtskärs 100-års fyrseminarium en full sal av fyrentusiaster och experter till Forum Marinums auditorium i Åbo. Samma dag öppnades Bengtskär 100 år-utställningen på Suomen Joutsen för pressen, och i samband med preskonferensen överräckte Finska fyrsällskapet Vuoden Loistavin Teko ( Årets mest lysande handling ) -priset åt Paula Wilson för hennes arbete med och för Bengtskärs fyr.

 

Pressmeddelande 2.6.2006:

Finns tyvärr endast på finska.

 

Vuoden loistavin teko -palkinto Paula Wilsonille

 

Suomen Majakkaseura - Finlands Fyrsällskap ry on myöntänyt Vuoden Loistavin Teko -palkinnon Paula Wilsonille hänen elämäntyöstään Bengtskärin majakan hyväksi. Palkinto luovutettiin Paula Wilsonille Forum Marinumissa Turussa järjestetyn Bengtskär-seminaarin yhteydesä perjantaina.

 

Vuoden Loistavin Teko -palkinto myönnetään tavallisesti edellisvuoden tärkeimmästä majakoiden ja majakkamiljöiden suojelua edistäneestä teosta. Tällä kertaa Suomen Majakkaseura katsoi oikeaksi palkita Paula Wilsonin jo runsaan vuosikymmenen kestänestä työstä Suomen tunnetuimman majakan hyväksi.

 

Vuoden Loistavin Teko -palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Vuonna 2004 palkinnon sai Raahen kaupunki tunnusmajakan kunnostamisesta ja vuonna 2005 rakennusmestari Ari Laamanen ja arkkitehti Sebastian Lönnqvist Söderskärin majakan pitkäjänteisten kunnostustöiden aloittamisesta.

   

www.majakkaseura.fi 

 

Uppdaterad 1.6.2006:

 

Sommarsäsongen har officiellt börjat med dagliga kryssningar och övernattningar på fyren, och den stora Bengtskär-utställningen på Suomen Joutsen i Åbo står färdig för öppnande.

 

Uppdaterad 15.5.2006:

 

Byggnadsställningarna är lyckligen på plats och tornreparationen kan börja!

   

Uppdaterad 6.4.2006:

 

Måndagen den 3.4 öppnades en Bengtskär-utställning på Åbo universitet, och vid samma tillställning gavs en presskonferens. Den hundraåriga fyren nämndes också följande dag åtminstone av Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Åbo Underrättelser och Hufvudstadsbladet.

 

Uppdaterad 20.12.2005:

 

Alla fyrvänner önskas en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Jubileumsår!

 

Uppdaterad 19.12.2005:

 

Fyrens "riktiga" födelsedag; Bengtskärs fyrlykta tändes för 99 år sedan idag.

 

Uppdaterad 3.10.2005:

 

Inspektionen av tornets skick för den kommande 100-årsreparationen är på gång. Tornets kondition verkar relativt bra, men det finns även många problempunkter som kräver reparation.

 

Uppdaterad 21.9.2005:

 

Dragsfjärds kommun har tilldelat Paula Wilson kommunens kulturpris för hennes arbete med Bengtskärs fyr och Rosala Vikingacentrum.

 

Uppdaterad 14.9.2005:

 

Fyrens ägare Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskus fyller 20 år i år, och firar jubileet bl.a med en tillställning för inbjudna gäster på Kurala herrgård. 100-årsprojektets ombudsmän, fyrens värdpar Paula ja Per Wilson var bland de inbjudna.

 

Uppdaterad 2.9.2005:

 

En sekvens av det tyska Hanseblick-programmet filmades på fyren, programmet sänds på den tyska NDR-kanalen söndagen den 18 september.

 

Uppdaterad 1.9.2005:

 

I går var sista dagen för årets dagskryssningar. Under september månad körs ännu chartertransporter, och efter första helgen i oktober avslutas båtsäsongen för i år.

 

Uppdaterad 21.7.2005:

 

Filmning av ett reseprogram. Fabio & Fabrizio är en serie, där två italienska unga män reser runt i Finland och bekantar sig med finländska sommarevenemang. Programmet regisseras av Tuukka Temonen, mannen bakom bl.a Diili, Huuma och Get, Up, Stand Up-programmen. Det färdiga programmet, som består av 8 st 30 minuters delar, sänds på MTV3 under våren 2006.

 

Uppdaterad 10.7.2005:

 

Parkeringsområdet i Kasnäs såg ovanligt ståtligt ut idag, när Porsche Club Finland anlände i över 20 fina sportbilar med ett plattlugnt hav och en solig fyr i sikte.

 

Uppdaterad 7.7.2005:

 

President Mauno Koivisto gjorde ett inofficiellt besök till Bengtskär.

 

Uppdaterad 16.6.2005:

 

En gudstjänst förrättad av John Vikström filmades i fyrens kapell, sändningen kommer på YLE TV 1 söndagen den 18 september.

 

Uppdaterad 1.6.2005:

 

Skärgårdens Märkesrutt från Kasnäs till Rosala Vikingacentrum och Bengtskärs fyr börjar idag och fortsätter dagligen till slutet av augusti. 

 

Uppdaterad 1.5.2005:

 

Den redan traditionella "säsongöppningen" på valborgsmässoafton lyckades utan väder-problem, årets första övernattare åker idag tillbaka till fastlandet.

 

Uppdaterad 22.3.2005:

 

Dagliga helikopterflygningar ordnas inte denna vår, men charterflygningar kan beställas av Copterline.

Båttrafiken för grupper sätter i gång när isläget och vädret tillåter, i mitten eller slutet av april.

 

Uppdaterad 5.10.2004:

 

Än en gång ett stort Tack till alla som besökte oss under sommaren, och hjärtligt välkomna nästa år igen! Fyren stänger sina dörrar för vintern den 9 oktober 2004. Information om eventuell helikoptertrafik senare på vintern, troligen i februari eller mars, kommer att införas på denna sida.

 

Pressmeddelande utgivet 17.6.2004:

År 2006 fyller Bengtskärs fyr hundra år. Jubileumsåret firas med en stor fest den 14.6.2006. På våren samma år ordnas ett internationellt fyrseminarium i Åbo och en Bengtskär-utställning öppnas på Forum Marinum.

Fyren skall grundrenoveras för att vara i bästa möjliga skick på jubileumsdagen. Det största arbetet är förnyandet av betongfogarna i tornet. Det finns totalt 3500 meter fogar som skall förnyas. Arbetet beräknas kosta ung. 200 000 euro, och Turun Yliopistosäätiö startar en insamling för att förverkliga projektet. Paula och Per Wilson, som är turistföretagare på Bengtskär, har utnämnts till ombud för insamlingsprojektet. Jubileumskomitténs ordförande är Turun Yliopistos kansler Eero Vuorio, medlemmar är Yliopistosäätiös ombud Pekka Kanervisto, Heimo Välimäki från Turun Yliopiston täydennyskoulutuskeskus samt ombuden Paula och Per Wilson. Insamlingen vänder sig till företag och privatpersoner, och man söker också finansiering från staten och EU för projektet. Företag och privatpersoner kan delta i insamlingen genom att köpa Bengtskärs 100-årsprodukter. Intäkterna går oavkortade till reparationsfonden. Produkterna är en miniatyrmodell av fyren, en tavla samt ett upplyst 3D-konstverk.

Bengtskär är förutom ett nationellt monument också en viktig del av skärgårdens och hela Åbolands turistnäring. Det är viktigt att fyren renoveras så den står i hundra år till. Bengtskärs fyr är unik i hela Norden, så det är en hederssak för Finland att hålla den i skick.

Mera information om projektet och insamlingen får man från Wilson Marin kb, tel. 02-4667 227.

Donationer till Bengtskärs hundraårsreparation kan sättas in på kontonummer 117330-423668. Mottagare är Turun Yliopistosäätiö, som meddelande Bengtskär 100 år.

Uppdaterad 1.6.2004:

Bengtskärs sommarsäsong börjar! Fyren välkomnar gäster varje dag från första juni till sista augusti, mellan kl 10.00 och 19.00.

Uppdaterad 15.4.2004:

Det görs inga dagliga helikopterflygningar till Bengtskär den här våren, saken tas upp igen i oktober när båtsäsongen tar slut.

Uppdaterad 9.3.2004:

Vi kommer att ha en avdelning på Havet kallar - mässan i Åbo mässcentrum den 12-14.3, hjärtligt välkomna och hälsa på oss!

Uppdaterad 1.10.2003:

17 000 personer besökte oss på Bengtskär i år, och vi tackar så mycket och önskar Er alla hjärtligt välkomna nästa år igen! Fyren stänger sina dörrar för vintern den 16 oktober 2003. Information om eventuell helikoptertrafik senare på vintern kommer att införas på denna sida.

Uppdaterad 1.6.2003:

Bengtskärs sommarsäsong börjar! Fyren välkomnar gäster varje dag från första juni till sista augusti, mellan kl 10.00 och 19.00.

Uppdaterad 25.4.2003:

Otroliga 360° Virtuella bilder från Bengtskär! Tagna 16.4.2003 av Kari Koski från TriniMedia International.

Uppdaterad 24.4.2003:

Det nalkas öppet vatten! Ett varmt tack till alla helikopterkunder, vi planerar fortsättning på flygningarna nästa vinter.

Uppdaterad 1.4.2003:

Helikoptertransport tur-retur från Helsingfors + övernattning på Bengtskär, varje dag ända till 30.4.2003! Må-to 245,00 €,copter.jpg (6914 bytes) fre-sö 270,00 €. Start från Helsingfors kl 12.15 och från Bengtskär kl 13.00. Flygtid 25 minuter.

     

 

startsida  |  historia  |  bengtskär 100 år boken om Bengtskär utmärkelser

service och bokning  |  läge  |  dagliga kryssningar  |  övernattning  |  grupper  |  konferenspaket  |  egen båt

prislista  |  meny  |  natur  |  bildgalleri  |  länkar  |  FAQ  |  nyhetsarkiv

Copyright © Bengtskär Ab 2017